De eerste evaluatie door het Riziv van de nieuwe wondzorg nomenclatuur vond inmiddels plaats.Het Riziv merkt op dat de verpleegkundigen en de artsen de wetgeving en de administratie steeds beter onder de knie krijgen.Er zijn steeds minder opmerkingen en bijkomende vragen.Er zal voorlopig geen aanpassing gebeuren aan de huidige wetgeving. Foto en wondzorgverslag blijven een verplichting.

Hier vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen: Zeer interessant om te lezen → Wondzorg: Q & A

U kan de vragen en antwoorden ook volgen via de website van het Riziv → Wondzorg aanrekenen als thuisverpleegkundige - RIZIV

 

 

 

 

Andere vragen

Welke taken mag een zorgkundige uitvoeren?

Sinds 1 januari 2022 mogen alle zorgkundigen 23 handelingen uitvoeren: Observeren en signaleren van veranderingen bij de patiënt op fysiek, psychisch en sociaal vlak binnen de context van de activiteiten van het dagelijks leven (ADL) De patiënt en zijn familie informeren en adviseren conform het zorgplan, voor wat betreft de toegestane technische verstrekkingen De patiënt en zijn omgeving bijstaan in moeilijke momenten Mondzorg Verwijderen en heraanbrengen van kousen ter …

Wat met mijn sociale bijdrage als ik ziek ben?

Als je ziek bent, kan je vragen om geen sociale bijdragen meer te moeten betalen (gelijkstelling wegens ziekte). Je blijft dan wel nog sociaal verzekerd en hebt dan nog altijd recht op een pensioen, gezinsbijslag, en ziekte- en invaliditeitsverzekering. Voorwaarden Je hebt je zelfstandige beroepsactiviteit volledig stopgezet. Je bent als arbeidsongeschikt erkend door de adviserend geneesheer van je ziekenfonds. Hoe aanvragen? Je kan gelijkstelling wegens ziekte aanvragen bij je …

Hoe interpreteer ik de KATZ-schaal?

Dienst voor geneeskundige verzorging: Richtlijnen bij het gebruik van de evaluatieschaal VAN TOEPASSING VANAF 1 JULI 2006 (behalve wat hetcriterium “Continentie” betreft)- art. 151 van het K.B. dd. 3/07/1996 (rustoorden voor bejaarden, rust- en verzorgingstehuizen en centra voordagverzorging)- art. 8 van de bijlage bij het K.B. dd.14/09/1984 (nomenclatuur van verpleegkundigen)Bij de evaluatie van elk criterium wordt rekening gehouden met de beperkingen, welke ook de oorsprong …

Toiletzorg bij kinderen onder de 6 jaar

Je moet steeds een verslag laten opmaken door een arts en de medisch adviseur van de mutualiteit waar het kindje is bij aangesloten beslist of jullie een goedkeuring krijgen voor het toilet. Alles zal natuurlijk afhangen van de aandoening en de afhankelijkheidsgraad van het kindje en iedere situatie zal kind per kind worden bekeken.   Wat betreft de nomenclatuurwetgeving van kinderen onder de 6 jaar voor toiletzorg: daar zal je nergens in de wetgeving iets van terugvinden omdat dit een …

Wat is het verschil tussen een grote en kleine incontinentieforfait?

Er zijn twee soorten incontinentieforfait: Kleine incontinentieforfait: Personen met een onbehandelbare vorm van urinaire incontinentie (ongewild verlies van urine) maken aanspraak op een jaarlijkse forfaitaire tegemoetkoming. In 2023 bedraagt ze 187,90 euro. Voorwaarden Lijden aan een onbehandelbare vorm van urinaire incontinentie.  Geen recht hebben op het incontinentieforfait omdat men niet voldoet aan het afhankelijkheidscriterium.  Niet verblijven in een rustoord …

Waar kan ik een diabeteseducator vinden voor mijn patiënt?

Je kan via het contactcenter eerste lijn 011/22 44 22 een diabeteseducator aanvragen in de regio waar u paiënt woont.